Şahin: Memurun yüzde 118 zam isteği kabul edilemez

Haber Giriş : 24 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin, memur sendikalarının 2005 yılı için ortalama memur maaşına yüzde 118, en düşük memur maaşına da yüzde 163 oranında zam istediğini, bunun da bütçeye 72 katrilyon liralık bir yük getirdiğini söyledi.

Şahin, "Böylesine samiyetten uzak teklifleri kabul etmemiz ve bir anlaşmaya varmamız mümkün değil. Bu rakamlar kabul edilirse toplanan vergilerle sadece memur maaşları ve borçların bir bölümünü karşılayabiliriz. Yatırım yapamayız" diye konuştu.

Başbakanlık Merkez Binası'nda, Kamu İşveren Kurulu ile yetkili memur sendikalarının gerçekleştirdiği toplu görüşmenin ikinci turunun ardından bir açıklama yapan Şahin, memurların istediği oranda yapılacak bir zammın bütçeye 72 katrilyon liralık yük getireceğini, 2005 yılı için oluşturulacak bütçede muhtemel geliri ise 112 katrilyon lira olarak öngördüklerini vurguladı. İç ve dış borç ödemeleri için 60 katrilyon lira ayırmak durumunda olduklarına dikkati çeken Şahin, konfederasyonun toplu görüşme masasındaki yaklaşımlarıyla bir anlaşma sağlamanın mümkün olamayacağını kaydetti.

Bakan Şahin, 15 Eylül'de başlayan toplu görüşmeler kapsamında sendikalarla yapılan ikinci toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, geçen haftaki toplantıda oluşturulan çalışma-hukuk ve sosyal güvenlik alanında çalışma yapan komisyonun hazırladığı raporu ele aldıklarını belirtti. Şahin, "Bu rapor üzerinde müzakereler yaptık. Komisyonun ortaya koyduğu sonucu biraz daha netleştirmesine karar verildi. Hangi alanlarda ne tür düzenlemeler yapılacağının dökümüyle önümüzdeki toplantıya gelecekler. Biz de bu komisyonun raporu doğrultusunda bir karar vereceğiz" diye konuştu.

28 EYLÜL'DE REVİZE EDİN

Şahin, salı günü yeniden bir araya gelecekleri konfederasyonlardan taleplerini revize etmelerini istedi.

81 ilde miting yapacağız

MEMUR konfederasyonları hükümetle ikincisi gerçekleştirilen toplu görüşmelerden de eli boş döndü. Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, KESK Genel Başkanı Sami Evren ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu birlikte açıklama yaptı. Evren, 25 Eylül'de 81 ilde miting yapacaklarını belirterek, kamu çalışanlarına dayanışma çağrısında bulundu. Akyıldız, kamu çalışanlarının toplu görüşme konusundaki endişelerinin psikolojik sorun haline geldiğini savunarak, memurların yarın toplu şekilde viziteye çıkarak, hastanelerin psikiyatristlerine başvuracaklarını bildirdi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber